Tuesday

Apa kelebihan vitamin B17

BY Aidil IN No comments

buah aprikot
Vitamin B17 mampu merawat dan mencegah kancer. Vitamin B17 adalah penawar semulajadi yang terdapat pada 1200 jenis tumbuh-tumbuhan atau buah-buahan terutamanya biji Aprikot, badam yang pahit, biji apple, biji anggur, millet dan banyak biji buah-buahn dan kekajang. Kenyataan tersebut disokong oleh bukti kejayaan hasil penemuan seorang pakar biokimia, Dr. Ernest T Krebs pada tahun 1950 telah berjaya mencungkil rahsia kehebatan Vitamin B17 dalam rawatan kanser.

Vitamin B17 telah menjadi makanan Kaum Hunza di pedalaman semenjak beratus tahun dahulu yang dikatakan bebas daripada kanser, sihat lanjut usia sehingga 120 tahun lamanya. Dikalangan masyarakat negara China, mereka memakan biji Aprikot yang kaya dengan Vitamin B17 ini bagi membantu mereka yang mempunyai masalah pernafasan seperti asma/lelah. Negara Jepun adalah contoh terbaik kerana merekodkan kadar kanser paling rendah di dunia. Walaupun negara serba moden, namun negara tersebut mempunyai kadar kesihatan tinggi dengan usia mencecah 90 tahun kesan daripada diet seimbang yang mengandungi Vitamin B17.

Biji aprikot
Berdasarkan buku "World Wihout Cancer". tulisan G. Edwar Griffin, Biji Aprikot mentah mengadungi kadar kepekatan B17 yang tinggi berbanding biji-biji buah yang lain.Vitamin B17 atau Laetrile mampu meningkatkan sistem imunisasi dan daya ketahanan tubuh badan serta mampu meningkatkan kecerdasan dan tahap kesihatan seseorang individu.Selain itu Vitamin B17akan bekerjasama dengan sistem imun dan membunuh sel kanser secaralangsung. Cyanide akan dibebaskan dari ikatan kimianya yang terdapat dalan B17. Bila cyanide dibebaskan maka cyanide akan membunuh sel kanser ( sel kanser sahaja yang mempunyai enzim Beta Glucosidase). Secara lumrahnya sel yang sihat tidak terdapatenzim Beta Glucosidase (enzim yang boleh membebaskan cyanide). B17 hanya bertindak pada sel yang tidak normal dalam badan manusia seperti sel kanser. Maka sebab itulah B17 tidak bekerja pada sel yang sihat.

Vitamin B17 yang berlebihan juga akan ditukar kepada elemen-elemen positif oleh enzim Rhodanese yang terdapat dalam tubuh badan untuk kesihatan sel-sel dan membantu mengurangkan keasidan serta toksin dalam darah.

Dengan itu, ia membantu meningkatkan keseimbangan pH dalam tubuh serta memperlahankan penyebaran kanser, mengurangkan kandungan kolestrol dan membantu merawat penyakit jantung serta diabetis.

Manfaat vitamin B17 yang terdapat dalam aprikot diakui seluruh dunia berdasarkan kajian saintifik dan klinikal.


Sumber dari :
www.worldwithoutcancer.org.uk
http://www.sihatselalu.com.my/2011/10/aprikot-kaya-vitamin-b17-elak-kanser.html

0 comments :

Post a Comment